Управителят на фирма Артекс арх. Пламен Пламенов Мирянов (бел. ред. синът

...
Управителят на фирма Артекс арх. Пламен Пламенов Мирянов (бел. ред. синът
Коментари Харесай

От Артекс поискаха среща с премиера Борисов по повод Златен век

Управителят на фирма " Артекс " арх. Пламен Пламенов Мирянов (бел. ред. синът на притежателите на компанията Пламен и Весела Мирянови) изпрати отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов за осъществяване на среща във връзка със строителството на постройка " Златен век " в София.

В писмото си Мирянов написа, че няколко пъти се е опитвал да се свърже с премиера, с цел да участва на срещата с представители на Изпълнителния комитет на кв. " Лозенец ", която бе планувана за 10 ч. по-рано през днешния ден, само че безрезултатно.

От година и половина насам от комитета поставят старания да спрат строителството на небостъргача " Златен век ", който е план на компания " Артекс " и съгласно тях е противозаконен. Казусът обаче се изостри, откакто компанията попадна във фокуса на публичното внимание поради поредност открития, че нейни парцели са били добити от управителни фрагменти на ГЕРБ на противоречиви цени. След осъществена инспекция министър председателят Борисов разпореди планът да бъде спрян заради нарушавания в строителството. От комитета обаче останаха недоволни, защото съгласно тях след като нарушаванията бъдат отстранени, градежът ще бъде удължен. Това докара до срещата сред премиера и членове на ИК " Лозенец ".

В писмото си Мирянов декларира, че " един спор има най-малко две страни, само че постоянно една истина ", и приканва премиера да се срещне с него, с цел да изложи обстоятелствата, приложени и в писмото му. В него той разказва реда, по който срокът за осъществяването на плана бива продължен, и ползва детайлности за документите, с които разполага компанията. По думите му те потвърждават, че издаденото на постройката строително позволение е годно. 

Според ИК " Лозенец " обаче то не е, тъй като признатото през 2017 година изменение в Закона за устройството на територията, не важи за заварените случаи, какъвто е този на " Златен век ". Това е и мнението на депутатите от ГЕРБ, които са вносители на поправката.

По думите на Мирянов обаче има друго тълкувание, съгласно което разрешителното изтича през 2020 година Това постановява и зам.-министърът на районното развиване Валентин Йовев в писмото си до компания " Артекс ". Според Мирянов, в случай че това тълкувание е погрешно, то " възложителят е измамен от административния орган " и са нарушени " съществени правила в административното произвеждане - неприкритост, меродавност, бистрота и цялост на информацията ".

Прилагаме цялото писмо на Мирянов без редакторска интервенция.

С учудване научих от медиите, че след присъединяване на Европейска комисия „ Лозенец “ в Btv, Вие, през днешния ден, персонално сте поканили господин Мариан Башур в 10 ч. на среща. Г-н Премиер, върша неколкТакова е мнението и на вносителя - депутати от ГЕРБ.ократни опити да ви помоля да се свържете с нас и да ни поканите да присъстваме на тази среща. До този миг получавам безапелационен отвод от вашия пресцентър за това. 

Г-н Премиер, един спор има най-малко две страни, само че постоянно една истина. Как без нашето присъединяване ще отсъдите, което настойчиво отбягвате, кой е прав? Така както каните Мариан Башур, апелирам Ви поканете и мен. За Ваше сведение, Ви предлагам всички обстоятелства, които бих предпочел да Ви кажи персонално, когато се видя с Вас.

Хора от ИК „ Лозенец “ като господин Мариан Башур, господин Никола Вапцаров, господин Войслав Тодоров, чрез една фейсбук страница, няколко митинга и доста похабено време и запаси на администрации и медии, повтарят в купом погрешни изказвания, които уронват престижа и престижа на една одобрена българска строителна компания с 25 годишни обичаи. ИК „ Лозенец “ непрестанно подлага на подозрение законността на нашия план и работата на ДНСК. С всички тези провокативни дейности се внушават изказвания неотговарящи на истината. Те заблуждават жителите на София, а в това време, с изключение на престижа на АРТЕКС, са опорочени и институциите, които ползват Закона за устройство на територията и всички закони, и нормативни документи в Република България.

Доказателство за законността на градежа са всички законно издадени бумаги и мнението на ДНСК в лицето на арх. Иван Несторов, както и заповедите подписани от Главния проектант Здравко Здравков и множеството инспекции на органите на ДНСК.

В отбрана на моята теза, ползвам следните обстоятелства:

1. Разрешение за градеж №134 от 26.01.2007 година /в мощ от 01.03.2007 г./. Към датата на издаване на разрешението за градеж притежатели на парцела са:
Едноличен търговец „ Джи Би Ай - 91 – Жанета Младенова “ и Едноличен търговец „ Румен Марков - Джоинт Билдинг Инвестмънт “ ;
От 16.05.2008 година Възложител на градежа е „ КРИСТЕЛА ” ООД, с ЕИК 175376051;
През 2015 година е изменена собствеността на компания „ КРИСТЕЛА ” ООД и нейни шефове са Весела Мирянова и Пламен Мирянов;
На 24.01.2018 година с решение на Общо заседание на съдружниците на сдружението е променено наименованието на компанията, а точно „ АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК “ООД, ЕИК 175376051.
Строежът е II категория по Закон за устройство на територията.
2. Протокол за разкриване на строителната площадка и установяване на строителна линия и равнище /обр.2/ от 11.01.2010 година /започване на строителството/.
3. Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 година, издадена от Главен проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура на съображение член 153, ал.3 от Закон за устройство на територията за презаверка – възобновява 5-годишния период за довеждане докрай на грубия градеж. Срокът на годност се удължава до 19.11.2017 година
4. Със заявление с Вх. №САГ16-АП00-1029/14.12.2016 година е поискана презаверка на Разрешението за градеж. Допълнително на 25.01.2017 година е импортирано писмо на Министерство на регионалното развитие, за това, че няма спънка Разрешението за градеж да бъде презаверено преди приключване на периода му за годност.
5. На 26.01.2018 година е подадено платежно разпореждане за възнаграждение такса за презаверка на Разрешението за градеж, съгласно Чл. 153, алинея 4 от Закон за устройство на територията.
6. След приемане на измененията в член 153 от Закон за устройство на територията на 03.02.2018 година, компания Кристела подава заявление за евакуиране на преписката, с претекст, че по отношение на новите промени на Закон за устройство на територията тази презаверка става непотребна, тъй като даже и да бъде презаверено Разрешението за градеж за още пет години /до 2023 г/ с влизането на смяната в закона – периода на отминалост на разрешението ще е още веднъж 10 години от започване на строителството, т.е. до януари 20120 година
7. Със Заповед на Гл. проектант на София № РА51-25/06.02.2017 година преписката е прекъсната. Административния орган е приел претекстовете за евакуиране на преписката, т.е. може да се одобри, че е споделил претекстовете за отдръпването.
Важно!
От 14.12.2016 година до 06.02.2017 година компания Кристела е в процедура по изговаряне на Административния орган /в лицето на Гл. проектант на СО/ за презаверка на Разрешението за градеж, като даже съответно е внесла и държавната такса за това /което потвърждава доброжелателността на Възложителя – компания Кристела/, само че поради дългия интервал за липса на изговаряне по презаверката на разрешението за градеж и настъпилата смяна на член 153 от Закон за устройство на територията, това е отпаднало като нужда. Държим да отбележим, че ние нямаме експлицитен отвод за презаверка на разрешението за градеж от гл. проектант на София!
8. В Дъждовни води, бр.13 от 07.02.2017 година влиза в действие ЗИДЗУТ, като член 153, алинея 2, т. 3 от Закон за устройство на територията планува, че разрешението за градеж губи правно деяние, в случай че в продължение на 10 години от започване на строителството не е приключен грубият градеж, в това число покривът на постройките за обектите от първа и второкласен. Променен е както срокът, по този начин и началният миг, от който той тече.

Изводи:

1. Към момента на влизането в действие на изменението Закон за устройство на територията със ЗИД Закон за устройство на територията, обнародван в  Държавен вестник, бр. 13 от 07.02.2017 година, Разрешение за градеж № 134/26.01.2007 година е било валидно - оставали са повече от 9 месеца до приключване на периода на презаверката от 2012 година Следователно, към 07.02.2017 година окончателните правни последствия, свързани с приключването на периода на годност на разрешението, не са били настъпили и правните отношения, подбудени от издаването на разрешението за градеж, към момента са се развивали, т.е. били са заварени от новия закон.

2. Нормата на член 153, алинея 2, т. 3 от Закон за устройство на територията е материалноправна. Тя урежда правните последствия (валидността) на един самостоятелен административен акт, какъвто е разрешението за градеж. С изменението на въпросната норма на 07.02.2017 година се уголемява кръгът на типовете градежи, за които валидността на разрешението /до когато грубият градеж следва да бъде завършен/ е 10 година от датата на започване на строителство. От това следва, че нормата е благоприятстваща; с нея се дефинира по-благоприятен режим за градежи, попадащи в приложното ѝ поле.

В Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закон за устройство на територията /обн. Дъждовни води бр.13 от 07.02.2017 г./ към този момент издадените и влезнали в действие позволения за градеж, по които строителството не е почнало или не е приключило към датата на влизане в действие на изменението, не са изключени от приложното поле на изменените текстове. В този смисъл, за валидността на такива позволения за градеж автоматизирано, от датата на влизане в действие на коментираното изменение (т.е. в период от 3 дни след датата на обявяване в ДВ), следва да се съблюдават плануваните в закона периоди за започване, респективно – за довеждане докрай на строителството.

Разпоредбите на Закон за устройство на територията са ясни по този въпрос. Те еднопосочно дефинират периода на годност на Разрешението за градеж.

Възложителят се е обърнал към Министерството на районното развиване и благоустройство със питане по отношение на валидността на разрешението за градеж за използване на наредбите на член 153 от Закон за устройство на територията. В писмо на Министерство на регионалното развитие изх. № 70-00-906/30.08.2017 година категорично е маркирано, че „ в съответния случай без значение от съществуването на презаверено през 2012 година по реда на член 153, алинея 3 от Закон за устройство на територията, в редакцията му преди ЗИД на Закон за устройство на територията, обнародван В Дъждовни води, бр. 13 от 07.02.2017 година позволение за градеж, строителството по което е почнало в 3-годишния период с разкриване на строителната площадка и определянето на строителна линия/ниво (съставяне на пример 2) през 2010 година, срокът за довеждане докрай е 10 години и се регистрира от датата на започване на строителството, а точно датата на съставянето на протокол пример 2.

3. Параграф § 58 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗИДЗУТ касае стартирани производства по одобрение на капиталови планове и издаване на позволения за градеж, които се довършват по досегашния ред. Настоящият случай не е подобен, защото тук производството по издаване на позволение за градеж е завършило, налице е влезнало в действие позволение за градеж, по което обаче правните последствия не са изчерпани.

4. С оглед действието на новата наредба за в бъдеще, презаверката на разрешението за градеж е позволена още единствено един път по новия ред, същата може да бъде поискана в 3-месечен период от приключване на периода за довеждане докрай на строителството, който период е 10-годишен от започване на строителството. 10-годишният период изтича на 11.01.2020 година и презаверка може да бъде поискана до 11.04.2020 година

5. Горното схващане за действието във времето на 153, алинея 2 от Закон за устройство на територията се възприема и удостоверява от администрацията. В Заповед № РА51-226/20.09.2017 година административният орган се базира на писмо № 70-00-906/30.08.2017 година на Министерство на регионалното развитие, че разрешението за градеж е годно до 11.01.2020 година, според член 153, алинея 2, т. 3 от Закон за устройство на територията и след тази дата е позволена още една презаверка. Тези претекстове служат за издаване на заповедта по член 154, алинея 5 от Закон за устройство на територията, което приказва, че същите са възприети от административния орган, за тях посредством съобщаване на заповедта е известен възложителя и тези претекстове следва да се смятат за имплицитно потвърждаване валидността на разрешението за градеж от органа, който го е издал.

Да се твърди противоположното би означавало, че възложителят е измамен от административния орган по отношение на събитието до кой миг има правно деяние разрешението за градеж и е нарушил съществени правила в административното произвеждане за неприкритост, меродавност, бистрота и цялост на информацията в Предвид горното, следва да се одобри, че със Заповед № РА51-226/20.09.2017 година административният орган е открил, че срокът на правно деяние на разрешението за градеж е до 11.01.2020 година, което прави последващите му актове законни.административното произвеждане, както и главен парламентарен принцип за правото на отбрана.

Предвид горното, следва да се одобри, че със Заповед № РА51-226/20.09.2017 година административният орган е открил, че срокът на правно деяние на разрешението за градеж е до 11.01.2020 година, което прави последващите му актове законни.

С почитание,
арх. Пламен Пламенов Мирянов
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР